Info

Puppy’s in de trimsalon

Wanneer kun je het beste beginnen met de vachtverzorging van uw pup?

Zo snel mogelijk!

Uw pup moet namelijk gaan wennen om:
Aangeraakt te worden en stil te moeten staan op een tafel. Pak regelmatig de pootjes voorzichtig vast en til deze op, houd het snuitje even kort vast, zo ook de staart. Eerst kort en losjes, daarna steeds iets langer en beloon de pup als dit goed gaat. Ook moet de pup wennen aan de materialen die gebruikt worden bij het trimmen zoals kam, borstel, schaar, tondeuse en föhn.
Begin met een zachte borstel en laat de pup rustig wennen aan de borstel over zijn lijfje. Herhaal deze stappen regelmatig. Is de pup gewend aan de zachte borstel, laat deze dan ook wennen aan de kam. Om te wennen aan een schaar kunt u bijvoorbeeld een eetlepel regelmatig in de buurt van zijn of haar snuitje houden zodat de pup ook went aan het idee van een schaar in de buurt van de ogen en de neus. Is de pup hieraan gewend dan kunt u gaan oefenen met de waterblazer of de föhn. Allereerst blaas je op de laagste stand, met gepaste afstand. Blaas eerst richting de achterpootjes, achterkant. Laat de pup langzaam wennen aan het geluid en herhaal dit regelmatig. Als de pup hieraan gewend is kunt u langzaam het volume wat opbouwen en wat dichter bij blazen en of föhnen. Wanneer de pup voldoende gewend is aan het geluid van de blazer of föhn kunt u langzaam de lucht verplaatsen naar de rug en voorpoten van de pup. Het hoofd vinden de meeste hondjes spannend, dit kunt u beter later oefenen.

Wanneer mag de pup voor de eerste keer naar de trimsalon?

Wanneer de pup tussen de 8 en 12 weken is mag deze voor de eerste keer naar de trimsalon voor een wenbeurt. Tijdens dit eerste bezoek aan de trimsalon mag de pup even komen wennen aan:
Het staan op een tafel, de materialen die gebruikt worden en de geluiden van de trimsalon.
De pup wordt geborsteld en de oogjes kunnen zo nodig vrij worden gezet.
U mag bij deze behandeling blijven zodat ik u ook uitleg kan geven over de vachtverzorging.
Het puppy wennen is gratis en duurt ongeveer 20 min.
Het is belangrijk dat de pup de eerste trimbehandeling zo positief mogelijk ervaart, daarom is het belangrijk dat er thuis ook geoefend wordt met verzorgende handelingen.
Het is verstandig om na het puppy wennen een vervolgafspraak in te plannen.
Deze vervolgafspraak is dus de eerste volledige trimbehandeling voor uw pup.
Deze vervolgafspraak is meestal tussen de 3 en de 5 maanden.

Vachtwissel

De zachte haren van een puppy vacht zijn door de zachte structuur gemakkelijk uit de klit te houden. Wanneer de puppyvacht vervangen wordt voor een volwassenvacht, veranderd de zachte structuur van de haren in een meer stuggere, vollere vacht. Hierdoor veranderd ook het gewenste onderhoud van de vacht.
Tijdens en na de vachtwissel moet er vaker geborsteld en gekamd worden om klitvorming en viltvorming te voorkomen.
Belangrijk is om de vacht om de dag goed te uit borstelen, laagje voor laagje en dit na te lopen met een metalen getande kam. Dit om te voorkomen dat er alleen oppervlakkig geborsteld wordt en er toch klitten ontstaan dicht op de huid. Wanneer de vacht veranderd verschilt per ras en per hond. Meestal vindt het plaats rond de 7de maand. Maar er zijn ook vachten die al bij 4 maanden beginnen of pas na 1 jaar. Ook de duur van de vachtwissel verschilt sterk, het kan een half jaar tot 1,5 jaar duren